Τί είναι το drag queen;

Η Marianah Grindr είναι η πρώτη Drag Queen της Πάτρας και μας ξεναγεί στον κόσμο του Drag [Συνέντευξη]

Pen Η Marianah Grindr, κατά κόσμο Σοφοκλής Βλάχου είναι ένας 25 χρόνος νέος ο οποίος ασχολείται ενεργά με την εναλλακτική τέχνη του drag. To drag είναι ένα είδος τέχνης κατά το οποίο ένα άτομο παρουσιάζεται ως μια ακραία έκδοση του αντίθετου φύλου από αυτό που είναι, συνήθως η παρουσίαση αυτή γίνεται με την χρήση μακιγιάζ, περουκών και φανταχτερών μεταμφιέσεων, συχνά συνοδεύεται από τραγούδι και χορό.

Ο Σοφοκλής είναι ταλαντούχος, ασυμβίβαστος και παθιασμένος με αυτό που κάνει. Προσπαθεί  να φτάσει κάθε φορά την τέχνη του ένα βήμα πιο πάνω και να μην μένει ποτέ στάσιμος. Σε αυτή την συνέντευξη μας συστήνει το drag και την καθημερινή ζωή μιας drag queen ενώ παράλληλα μας λύνει απορίες για πράγματα  που αγνοούσαμε.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το drag και πως αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό;

«Κάνω drag εδώ και δυο χρόνια. Δεν ήξερα για την ύπαρξη αυτής της τέχνης μέχρι πριν από 3 με 4 χρόνια που ξεκίνησα να βλέπω τυχαία το «Ru Paul’s Drag Race» το σόου που γίνεται στην Αμερική με drag queens. Τότε συνειδητοποίησα ότι είναι μια μορφή τέχνης που συνδυάζει όλες τις μορφές τέχνης που αγαπώ, σε μια. Συνδυάζει το χορό, το τραγούδι, το θέατρο και το μακιγιάζ. Ήμουν άτομο που ασχολούνταν με όλα αυτά, αλλά κανένα από αυτά δεν με ικανοποιούσε από μόνο του, οπότε όταν είδα πρώτη φορά drag σκέφτηκα ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσα να κάνω καλά και θα ήταν κάτι που θα μου άρεσε. Η πρώτη φορά που έκανα drag ήταν στη Πάτρα σε ένα πάρτη. Με πλήρη άγνοια κινδύνου για το τι σημαίνει να στήνεις ένα drag νούμερο είπα «θα το κάνω», ήταν τουλάχιστον απαίσιο αυτό που βγήκε αλλά ήταν η αρχή.»

Το έχεις μοιραστεί με τα κοντινά σου άτομα, τους φίλους και την οικογένεια σου ότι κάνεις drag;

«Όσο έμενα στη Πάτρα δεν χρειαζόταν καν να το μοιραστώ γιατί γεννήθηκε μέσα από τις παρέες μου και τα άτομα που ήξερα, με είχαν βοηθήσει πολύ στο να το κάνω όλο αυτό. Με στήριζαν πάρα πολύ με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας. Τώρα που βρίσκομαι στην Αθήνα και πάλι ο κόσμος με τον οποίο συναναστρέφομαι είναι αυτού του κύκλου, άρα προφανώς και το γνωρίζει. Γενικότερα το γνωρίζει και η οικογένειά μου. Είναι η τέχνη που παράγω, είναι ένα από τα πράγματα που κάνω στη ζωή μου οπότε θα το μοιραστώ με όποιον με ρωτήσει.»

Έχεις βιώσει ποτέ ρατσισμό λόγο του drag;

«Ποτέ. Ίσως γιατί απλά δεν με ενδιαφέρει. Οπότε και να προσπαθήσει κάποιος να το κάνει βλέπει ότι δεν έχει κάποια δύναμη πάνω μου. Δεν θα πάρει το πάνω χέρι με το να προσπαθήσει να με προσβάλει. Για εμένα δεν είναι πλέον θέμα αποδοχής του ποιος είμαι, είναι θέμα περηφάνιας και το ότι μου αρέσει το ποιος είμαι. Αγαπώ αυτό που είμαι.

Σε αυτό βέβαια έχει παίξει ρόλο ο ρατσισμός που είχα δεχτεί στην εφηβεία λόγω της σεξουαλικότητάς μου. Σε ενδυναμώνει κάτι τέτοιο, σε κάνει να τα βρεις με τον εαυτό σου, αν έχεις τα αποθέματα να το δεις έτσι. Κάποιους ανθρώπους τους καταστρέφει, για αυτό δεν είναι και θεμιτό. Στο drag βιώνω ακριβώς το αντίθετο. Λόγω της  drag περσόνας μου, πάρα πολύς κόσμος θαυμάζει αυτό που κάνω γιατί το αναγνωρίζει ως τέχνη.»

Πως ήταν το να είσαι η πρώτη drag queen της Πάτρας;

«Εδώ η απάντηση έχει δυο όψεις. Από την μια μου ήταν εμπόδιο γιατί δεν είχα κάποιον άλλον που να το έχει κάνει ώστε να ξέρω ποια είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσω και το πως θα τα αντιμετωπίσω. Οπότε όλα έπρεπε να γίνουν από την αρχή. Επίσης ήταν δύσκολο να πείσεις τον κόσμο να πάρει σοβαρά το drag  και ήταν και ο μεγαλύτερός μου στόχος όταν ξεκίνησα. Όταν δηλαδή υπήρχε στο κοινό κάποιος που ήταν το πρώτο του drag show, να τον κάνω να θέλει να δει και άλλο.

Από την άλλη υπήρχε το θετικό του ότι ακριβώς επειδή ήμουν η πρώτη drag queen της Πάτρας δεν είχα τον φόβο της σύγκρισης και μπορούσα να κάνω κάποια πράγματα πιο αργά.

Δεν με πίεζε κάποιος για να γίνω ξαφνικά πολύ κάλος διαφορετικά θα μου πάρει άλλος την δουλειά. Οπότε πήρα τον χρόνο μου στη Πάτρα ώστε να φτιάξω την περσόνα μου και να κατανοήσω τι είναι αυτό που θέλω να κάνω. Έτσι βρέθηκα στην Αθήνα πανέτοιμος για τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της.»

Πιστεύεις πως το drag είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα;

«Στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου διαδεδομένο. Η drag σκηνή στην Ελλάδα έχει αρχίσει να χτίζεται εδώ και 5 με 6 χρόνια κυρίως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, σε άλλες πόλης της Ελλάδας αν δεν είναι ανύπαρκτη είναι τουλάχιστον περιορισμένη. Δεν υπάρχουν χώροι να στηρίζουν το drag στην Ελλάδα. Είναι λίγα τα μαγαζιά που θα προσλάβουν μια drag queen για να κάνει μόνιμα σόου. Όμως έχει αρχίσει να αναπτύσσεται με πολύ ραγδαίους ρυθμούς , βλέπουμε όλο και περισσότερες drag queens αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε περισσότερα μαγαζιά που να τις ζητάνε. Θέλω να πιστεύω ότι σιγά σιγά τα επόμενα χρόνια θα έχει πάρει άλλες διαστάσεις το drag στην Ελλάδα.

Πιστεύεις πως θα μπορούσες να κάνεις το drag επάγγελμα και να ζεις από αυτό;

 «Στην Ελλάδα αυτό είναι σχεδόν ουτοπικό γιατί σχεδόν καμία μορφή τέχνης δεν έχει βιοποριστικό μέλλον. Ποσό μάλλον το drag που είναι μια πολύ πιο underground μορφή τέχνης και δεν υπάρχει στις μεγάλες σκηνές ή στην τηλεόραση. Επίσης το drag κοστίζει πάρα πολύ. Θα πρέπει λοιπόν να παίρνεις πολύ καλά χρήματα για να σου μένει και κάτι για το βιοποριστικό κομμάτι. Εύχομαι κάποτε ένα γίνει ένα θαύμα και να μπορώ να το κάνω για βιοποριστικό σκοπό.»

Μίλησε μας για την περσόνα σου.

«Η περσόνα μου ονομάζεται Marianah Grindr. Μου αρέσει να την περιγράφω ως μισή «Hollywood starlet» και μισή «pop hooker» ακριβώς επειδή είναι περσόνα και όχι ρόλος. Γεννιέται μέσα από τα δικά μου ερεθίσματα, το δικό μου γούστο, το τι θέλω εγώ να πω. Σαν Σοφοκλής τα ερεθίσματά μου έρχονται από παντού και δεν ταιριάζουν απαραίτητα. Λατρεύω την pop μουσική, αλλά και τα μιούζικαλ και το κλασσικό Hollywood κινηματογράφο.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει την Marianah Grindr.

Το όνομά της γράφεται με έναν τρόπο ώστε να είναι συνδυασμός του ονόματος Mariah από την Mariah Carey και  του ονόματος Ariana από την Ariana Grande. Και οι δυο είναι pop είδωλα τα οποία αντιπροσωπεύουν κατά κάποιο τρόπο τις δυο πτυχές αυτής της περσόνας. Την πιο ντίβα τραγουδίστρια με την υπέροχη φωνή και τα μακριά φορέματα και την πιο pop ντίβα που θα ντυθεί πιο προκλητικά και θα έχει έντονα χορευτικά με σεξαπίλ. Ο κόσμος στα σόου μπορεί να δει και τις δυο πτυχές της περσόνας μου σε ένα βραδύ.

Ο χαρακτήρας της περσόνας μου είναι αυτό που είναι και ο Σοφοκλής επί χίλια, είναι όλα μεγεθυμένα. Πολλές φορές είναι τα πράγματα που δεν νιώθω άνετα να δείξω ως Σοφοκλής. Μπορώ έτσι να τα δείξω μέσα από την Marianah, γιατί έχει ένα διαφορετικό στάτους μέσα στη κοινωνία. Είναι μια performer, μια celebrity που εμπνέει σεβασμό. Στο τέλος βέβαια του σόου, μετά από πέντε λεπτά, η περσόνα πάει πίσω στο άτομο που την δημιούργησε. Απλά είναι αυτή η ψευδαίσθηση που δημιουργεί και αυτό προσπαθώ να χρησιμοποιήσω.

Τέλος, θέλω η περσόνα μου να είναι όμορφη. Όχι μόνο για να είναι όμορφη, αλλά για να δείξω το πόσο φτιαχτή και ευάλωτη είναι η ομορφιά. Θέλω να δείξω στον κόσμο πόσο ανούσιο είναι να επιζητείς την ομορφιά γιατί απλά την φτιάχνεις και την καταστρέφεις όποτε θες.»

Ποια είναι η διαφορά ρόλου και περσόνας;  

«Ο ρόλος είναι κάτι που συνήθως το φτιάχνει κάποιος άλλος για εσένα και σου λέει «πάρε το και παίξε το», δηλαδή προσποιήσου το. Στο θέατρο π.χ. κάποιος άλλος θα σου δώσει την σκηνοθετική κατεύθυνση για το πώς πρέπει να ερμηνεύσεις και εσύ πρέπει να το κάνεις.

Αντίθετα η περσόνα είναι κάτι που το φτιάχνεις εσύ και πηγάζει από μέσα σου. Είναι οι πτυχές του εαυτού σου που θες να αναδείξεις. Είναι κάτι που το γράφεις εσύ, το σκηνοθετείς εσύ, το ντύνεις εσύ, το ζεις εσύ. Γι’ αυτό και η λέξη έχει μέσα της την λέξη «person», διότι είναι κάτι που είσαι εσύ, απλά επί πολλές φορές μεγεθυμένο.»

Πως είναι να ντύνεσαι γυναίκα;

«Δεν το βλέπω ως ντύσιμο, δηλαδή για εμένα δεν είναι κουστούμι, δεν προσποιούμαι κάτι. Είναι αυτό που είμαι, απλά είναι η θηλυκή μου πλευρά που παίρνει πρώτο ρόλο. Απλά το παρουσιαστικό μου γίνεται ξαφνικά πιο θηλυκό. Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως γυναικείο, γιατί και αυτό ένα κατασκεύασμα είναι. Το τι θεωρούμε αντρικό και γυναικείο είναι ένα κατασκεύασμα που έχει αλλάξει πολλές φορές ανά τους αιώνες. Το drag δημιουργεί ξανά στους ανθρώπους τα ερωτήματα για το αν πραγματικά υπάρχουν τα φύλα και αν εξυπηρετούν κάτι. Γιατί, αν εγώ μπορώ μέσα σε 5 ώρες να γίνω η πιο όμορφη γυναίκα που έχεις δει, τότε τι είναι πραγματικά το να είσαι γυναίκα;»

Τι προετοιμασία χρειάζεται για να βγεις στη σκηνή;

«Μια κλασσική μέρα που έχω σόου η προετοιμασία ξεκινάει γύρω στις 7 ώρες πριν βγω στη σκηνή γιατί θα πρέπει να ξυριστώ, να κάνω ζέσταμα την φωνή μου και μετά να ξεκινήσω την εξωτερική προετοιμασία. Δηλαδή το να βαφτώ, κάτι που μου παίρνει 3 ώρες γιατί ουσιαστικά ζωγραφίζεις ένα νέο πρόσωπο πάνω στο δικό σου. Μετά είναι το να επιλέξω ρούχα και να ντυθώ, αυτό μου παίρνει γύρω στη μισή ώρα. Οπότε συνολικά είναι αυτό το επτάωρο συν 3 με 4 ώρες πρόβα την μέρα.»

Drag μπορούν να κάνουν και άντρες και γυναίκες;

«Drag μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε, είτε είναι γυναίκα είτε άντρας, είτε αν το φύλο του είναι κάπου στο ενδιάμεσο, είτε είναι trans, είτε ομοφυλόφιλος είτε ετεροφυλόφιλος, γιατί οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει τέχνη.  Μια γυναίκα μπορεί να κάνει drag και η περσόνα της να είναι και αυτή γυναίκα. Μπορεί σε μια γυναίκα drag queen η περσόνα της να έχει μούσια αλλά και μια πιο θηλυκή σιλουέτα. Συνήθως όμως είναι queer τέχνη, αφού συνήθως queer άτομα νιώθουν την ανάγκη να κάνουν performance το φύλο τους γιατί πιστεύουν πως δεν μπορούν να το κάνουν στην καθημερινότητά τους. Αυτό όμως δεν αποκλείει κανέναν.»

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να αρχίσει το drag;

«Να μην το κάνει (γέλια). Αυτό θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα του έλεγα μεταξύ σοβαρού και αστείου. Γιατί με το που μπει μέσα σου το μικρόβιο του drag έχεις ήδη χάσει τον ύπνο σου και τα λεφτά σου. Είναι μια πολύ απαιτητική τέχνη. Θα πρέπει να το σκεφτεί κανείς πολύ καλά για το αν θα ξεκινήσει, γιατί για να κάνεις drag θα πρέπει να το «γουστάρεις».  Αν μπορείς να το κάνεις αυτό τότε το επόμενο βήμα είναι να βρεις μια άλλη drag queen και να την ρωτήσεις όποια απορία έχεις. Τέλος, θα πρέπει να μην φοβάσαι να εκτεθείς και να μην περιμένεις να γίνει το look σου τέλειο για να βγεις στη σκηνή. Το θέμα είναι να ζεις την περσόνα σου.»

Γιατί μια παρέα να επιλέξει να δει ένα drag σόου;

«Γιατί είναι ότι πιο ωραίο θα δει ποτέ. Είναι πιο αυθεντικό και αληθινό θα δει ποτέ. Γιατί τα άτομα που κάνουν drag, επειδή το drag δεν είναι κάτι που θα το κάνεις για να βγάλεις λεφτά ή για την φήμη, είναι άτομα που πραγματικά στο πυρήνα τους το «γουστάρουν» αυτό που κάνουν. Οπότε θα δει ένα σόου με ψυχή, θα δει ανθρώπους να εκφράζονται με τρόπο που ίσως να μην είχε φανταστεί. Επίσης όλα αυτά γίνονται σε ένα χώρο που δεν υπάρχει ίχνος σνομπισμού. Δεν θα σε κοιτάξει κανείς περίεργα και δεν θα σε κρίνει κανείς για τον τρόπο που χορεύεις ή είσαι ντυμένος. Εκεί θα πας για να ακούσεις καλή μουσική. Θα δεις κόσμο να χορεύει με την ψυχή του και θα δεις και υπέροχα σόου.»

Ηλικιακά ποια άτομα έρχονται για να παρακολουθήσουν τα σόου και ποια ηλικία είναι καλύτερο κοινό;

«Μου έχει τύχει κοινό από 16 χρονών μέχρι 60 οπότε νομίζω πως το drag είναι κάτι που αφορά τους πάντες. Μπορεί να προσελκύσει κοινό από παντού. Όσο αναφορά το ποιο είναι το καλύτερο κοινό, αυτό έχει να κάνει με το που βρίσκεστε, δηλαδή σε ένα κλαμπ το καλύτερο κοινό είναι 16χρονα παιδιά επειδή θα το «ζήσουν» στο έπακρο. Αν είσαι σε ένα θέατρο πολλές φορές οι μεγαλύτερες ηλικίες καταλαβαίνουν καλύτερα αυτό που κάνεις. Σίγουρα πάντως για να είναι κάποιος καλό κοινό στη drag θα πρέπει να την εκτιμά για την μορφή τέχνης που είναι.»

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

«Θέλω να συνεχίσω να κάνω drag για όσο μπορέσω να κάνω. Ο μεγαλύτερος στόχος που έχω όμως για την περσόνα μου είναι κάποτε να ανεβάσω το δικό μου μιούζικαλ.»

Εγώ προσωπικά καθώς και το Νancy’s Βlog σε ευχαριστούμε για την διαφωτιστική αυτή συνέντευξη  και σου ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στη ζωή σου και στο επαγγελματικό επίπεδο να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου.

 

Συνέντευξη & Σύνταξη: Κωνσταντίνος Γκούτης

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Κωνσταντίνος Γκούτης

Με λένε Κωνσταντίνο και σπουδάζω φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Λατρεύω τις ταινίες, τις σειρές και τα βιβλία. Απολαμβάνω τις πολύωρες συζητήσεις και αναζητώ συνεχώς γνώση για νέα πράγματα.Τις υπόλοιπες πτυχές του εαυτού μου μπορείτε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας ένα άρθρο μου.

Δείτε Επίσης

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Η Ελένη Αβραμοπούλου είναι 26 ετών και ασχολείται για περισσότερα από 6 χρόνια με ένα …

Π. Καναβού για υπόθεση Πάτρας: «Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση» [Συνέντευξη]

Η κα Παρασκευή Καναβού είναι 22 ετών και σπουδάζει Ρωσική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό …

Ελένη Κρεματσιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς.» [Συνέντευξη]

Ελένη Κρεμαστιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς» [Συνέντευξη]

Το Μάιο του 2019, η 24χρόνη Ερατώ Μανωλακέλλη δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, την …

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Verified by ExactMetrics