Κανόνες υγιεινής που πρέπει να μάθω στο παιδί μου από μικρή ηλικία

0
434
Κανόνες υγιεινής που πρέπει να μάθω στο παιδί μου από μικρή ηλικία

Όλοι γνωρίζουμε ότι ακολουθώντας απλούς – αλλά τόσο βασικούς – κανόνες υγιεινής μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε ή ακόμα και να αποφύγουμε κάποια ίωση που κυκλοφορεί. Αρχικά, ως εκπαιδευτικός και, αργότερα, ως μητέρα αποφάσισα να τονίζω καθημερινά τη σπουδαιότητα αυτών των κανόνων. Επιπλέον, ακολουθώ αυτούς τους κανόνες ώστε να παρακινώ τα μικρά παιδιά γύρω μου να με μιμούνται.

1) Το πλύσιμο των χεριών

Πλένουμε τα χέρια μας, οπωσδήποτε, πριν από κάθε γεύμα, μετά τη χρήση της τουαλέτας και όταν επιστρέφουμε στο σπίτι. Δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε πετσέτα καθαρή για το φαγητό στο σχολείο , ακόμα και για το πλύσιμο των χεριών μας ή χαρτί. Αποφεύγουμε να βάζουμε τα χέρια μας ή αντικείμενα στο στόμα!

2) Η χρήση αντικειμένων

Όταν μοιραζόμαστε τα ίδια αντικείμενα στο σχολείο, επίσης, δεν ξεχνάμε να πλύνουμε τα χέρια μας. Δεν χρησιμοποιούμε το πιρούνι, το κουτάλι ή το ποτήρι/μπουκάλι κάποιου άλλου.

3) Το κόψιμο των νυχιών

Πρέπει να έχουμε κομμένα και καθαρά νύχια, ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση μικροβίων σε αυτά.

4) Μπάνιο – Λούσιμο

Λούζουμε τα μαλλιά μας για να είναι καθαρά και χτενίζουμε με ειδικό βουρτσάκι, ώστε να παρατηρούμε για τυχόν ψείρες. Σε τέτοια περίπτωση, απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό για να απαλλαγούμε έγκαιρα και οριστικά και ενημερώνουμε τον/την εκπαιδευτικό της τάξης ώστε να προληφθεί η εξάπλωσή τους. Μπανάκι κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα (σύμφωνα με τις οδηγίες παιδιάτρου).

5) Αλλαγή ρούχων

Καλό είναι, όταν επιστρέφουμε στο σπίτι, να αλλάζουμε τα ρούχα που φορούσαμε και – αν αυτά δεν είναι για πλύσιμο – να τα διπλώνουμε και να τα τοποθετούμε σε ειδικό μέρος και όχι με τα υπόλοιπα καθαρά ρούχα στη ντουλάπα.

6) Πλύσιμο των δοντιών

Σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου, επιλέγουμε τη σωστή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα και βουρτσίζουμε όσο συχνά μας επισημαίνει ο ίδιος.

7) Όταν κάποιος είναι άρρωστος, παραμένει στο σπίτι.

Ωστόσο, βήχουμε στον αγκώνα και φταρνιζόμαστε ή καθαρίζουμε τη μύτη μας σε κάποιο χαρτί που πετάμε αμέσως..

 

Πηγή: Nancysblog

Σύνταξη: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram